VISSEN MET DE NED RIG

1. wat is de ned rig?

De NED RIG is ontwikkeld door Ned Kehde, zoals zovele technieken komt ook de Ned rig oorspronkelijk uit de U.S.A.. In de U.S.A. wordt de Ned rig voornamelijk gebruikt voor het vissen op Black Bass. Ook in Europa wordt deze manier van vissen steeds populairder, mede door de goede vangstresultaten!  

Ned rig aasjes die een natuurlijke aasimitaties nabootsen

Bij de NED rig wordt gebruik gemaakt van een platte jighead (een mushroom jighead) en een drijvende softbait. De platte vorm van de jigheads zorgt enerzijds voor een tragere afzinksnelheid, anderzijds zorgt deze ervoor dat het kunstaas rechtop op de bodem blijft staan. Door het kunstaas in een rechtopstaande stand op de bodem te brengen kan je zeer natuurlijke aasimitaties creëren. Denk bv. Aan een kreetje met de scharen omhoog of een azend visje op de bodem met het staartje omhoog. Doordat de aaspresentatie zo natuurlijk is werkt dit vaak dressuur doorbrekend. De roofvis heeft minder argwaan en zal hierdoor rapper aanvallen.

Op de linkse foto zie je enkele Ned rig aasjes die natuurlijke aasimitaties nabootsen. 

2. Welk materiaal heb ik nodig?

Voor het vissen met de Ned rig heb je helemaal niet veel materiaal nodig.  Een licht hengletje met een klein molentje en een doosje drijvend Ned rig kunstaas met de bijhorende Mushroom jigheads voltaat. Tip: Op onze pagina 'Alles voor de Ned rig' vindt je al een voorselectie aan materiaal dat door ons is aangeraden. 

het Benodigde materiaal


Zoals je ziet op de rechtste foto is er niet veel materiaal nodig om met de Ned rig te vissen. 

Volgende items heb je nodig: 

  • Mushroom jigheads
  • Fluorocarbon 
  • Speldjes
  • Drijvend kunstaas

 

 

Ned rig materiaal

De ideale hengel


Voor het vissen met de Ned rig heb je een vrij strakke hengel nodig met een mooie topactie. Door de soepele top kan je makkelijk actie geven aan het aas en door de stevige backbone heb je genoeg kracht om de haak te zetten bij een aanbeet. Een hengel met een werpgewicht tussen 3 - 15gram volstaat, gezien er met de Ned rig zo licht mogelijk wordt gevist. Er is in iedere prijsklasse wel een geschikte hengel te vinden! 

Enkele aanbevolen hengels:

Meer aanbevolen hengels vindt je op de pagina 'Alles voor de Ned rig'.

Welke molens worden gebruikt?


Om je lichte hengel goed uit te balanceren gerbruik je ook een lichte molen. Een molen uit de 1000 tot 2500 serie volstaat. Zelf maak ik gebruik van een Shimano Stradic 1000HG FK molen, deze is van goede kwaliteit en licht van gewicht. Maar net zoals bij de hengels is ook hier in iedere prijsklasse wel een geschikte molen te vinden. 

Enkele aanbevolen molens: 

Overige spinmolens vindt je hier.

Hoofdlijnen en leaders


In het algemeen is het belangrijk dat je tijdens het roofvissen gebruik maakt van gevlochten lijn. Dit is dus ook van belang bij het vissen met de Ned rig. Gevlochten lijn heeft in tegenstelling tot nylon geen rek, wat er voor zorgt dat je ieder bultje en steentje op de bodem voelt. Voor het vissen met finesse technieken, zoals de ned rig, is het aangeraden om een hoofdlijn met een diameter van 0.08mm tot 0.10mm te gebruiken. Hoe dunner je lijn is, hoe minder weerstand je hebt in het water. Zelf verkies ik een 8 braid zoals Shimano Kairiki of Momoi Ryujin, deze lijnen zijn zeer glad en soepel wat onder meer het ingooien bevorderd. 

Als leader wordt gebruik gemaakt van een fluorocarbon met een diameter tussen 0.20mm tot 0.30mm. Het grote voordel van fluorocarbon als leader is dat deze volledig onzichtbaar wordt onder water! 

Mushroom jigheads 


Bij het vissen met de Ned rig gebruik je niet de klassieke (ronde) jigheads die je gewend bent. Bij de Ned rig is het belangrijk dat je aasje rechtop op de bodem staat, daarom wordt gebruik gemaakt van een platte jighead, ook wel een mushroom jighead genoemd.

Op de linkse afbeelding zie je een voorbeeld van zo een mushroom jighead. Bij het kiezen van de geschike jighead voor de Ned rig is het belangrijk dat je kiest voor een zo licht mogelijke jighead. Hoe lichter het gewicht, hoe natuurlijker de aaspresentatie zal zijn en hoe minder argwaan de vissen zullen hebben. De gouden regel: Vis zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig. 

In de meeste gevallen wordt gekozen uit jigheads tussen 2 - 7 gram. Dit is afhankelijk van de afstand, het weer en de hengel waarmee gevist wordt.

Enkele aanbevolen mushroom jigs:

Meer aanbevolen jigheads vindt je op de pagina 'Alles voor de Ned rig'.

Ned rig softbaits


Bij het vissen met de Ned rig wordt voornamelijk drijvend kunstaas gebruikt. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het aas rechtop staat op de bodem. Doordat het aas rechtop staat wordt een immitatie nagebootst van een kreeftje in aanvalspositie of een aazend visje.

Er zijn verschillende types drijvend kunstaas, denk aan Shads, worms of creatures. Allen hebben ze een andere actie en hun eigen voordelen. Op de pagina 'Alles voor de Ned rig' vindt je al voorgeselecteerde stukjes drijvend kunstaas.

Eén van ons favoriete kunstaas merken voor het vissen met de Ned rig is Zman. Dit merk heeft een groot aanbod aan drijvend kunstaas specifiek ontwikkeld voor deze visserij. Enkele klassiekers zijn de TRD TicklerZ, de TRD Hogz en de Finesse TRD. (Zie onderstaande afbeeldingen).

TRD TicklezZ
 
TRD Hogz
 
Finesse TRD

Naast Zman zijn er nog een heleboel andere merken met prachtig kunstaas voor de Ned rig visserij. Denk bijvoorbijld aan de Snapper Squirmz van Korum of de 3D Reaction crayfish van Savage Gear. Of wat dacht je van de Rage Cut-R Worm van Strike King? Stuk voor stuk geliefde aasjes en er zijn er nog een pak meer te ontdekken bij roofvis softbaits! Kies vooral degene waarin je zelf vertrouwen hebt. 

3. HOE MAAK IK EEN NED RIG MONTAGE?

Het maken van een Ned rig montage is heel eenvoudig en verschilt eigenlijk niet veel van de klassieke shad montage. Om te beginnen heb je een fluorocarbon leader nodig tussen 30 - 50cm. Deze leader knoop je aan de hoofdlijn met behulp van een albright knoop (zie onderstaande afbeelding). 

Eens de leader aan de hoofdlijn bevestigd is kan je aan het andere uiteinde van de leader een speldje bevestigen, om makkelijk van kunstaas te kunnen wisselen. Het speldje bevestig je aan de leader met een halve bloedknoop. Vervolgens bevestig je jouw kunstaas aan het speldje en vissen maar. 

4. hoe moet je vissen met de ned rig?

De Ned rig is een heel veelzijdige techniek. Je kan er zowel snel als traag met vissen, hieronder worden de meest gebruikte technieken even uitgelegd.

Hop & Bounce:
Wanneer de baars echt niet wilt en statisch op de bodem ligt is de Hop & Bounce techniek een zeer effectieve methode om de vis te triggeren. Bij deze methode tik je het aas als het ware binnen. Zorg ervoor dat het aas nauwelijks van de bodem komt. Enkele tikjes, even pauzeren, en herhalen totdat het aas binnen is. Vaak komen de aanbeten in het pauzeren.

Swim & Glide:
Bij deze methode laat je het kunstaas even zwemmen ('Swim') door het langzaam binnen te draaien, vervolgens laat je het afzakken ('glide') naar de bodem. Eens het aasje op de bodem beland wacht je enkele seconden. Vaak krijg je tijdens het wachten de aanbeet. 

Drag & Deadstick: 
Dit is een goede methode voor actief op zoek te gaan naar baars. Bij deze methode haal je het aas binnen met lange halen. Trek je kunstaas met een lange haal binnen, draai je lijn strak en laat het afzinken naar de bodem. Eens op de bodem wacht je even en herhaal. 

Straight Swim:
Ook dit is een manier om actief op zoek te gaan naar baars. Bij deze methode laat je het kunstaas eerst afzinken tot de bodem en vervolgens draai je het heel traag binnen. Dit zorgt ervoor dat er veel 'stof' gemaakt wordt op de bodem, dit trekt zeker de aandacht! 

5. De aanbeet

De aanbeet is soms keihard, vaak keizacht. Doordat er gevist wordt met hele lichte jigheads moet de vis geen moeite doen om het kunstaas op te rapen van de bodem. Vaak voel je daarom maar een zacht tikje, ook omdat wanneer het aas stilligt op de bodem je niet altijd een goed contact hebt met het kunstaas. Wanneer de aanbeet in tegenstelling gebeurt tijdens het vallen van het kunstaas zijn dit in de meeste gevallen wél hardere aanbeten. Bij baars gebeurd het ook geregeld dat ze even ‘spelen’ met het kunstaas, vaak voel je dan kleine tikjes op de hengeltop. De kunst is dan om nog niet aan te slaan maar te wachten totdat je voelt dat ze wegzwemmen met het kunstaas.

6. wat kun je vangen met de Ned rig?

Vaak wordt gedacht dat er op de Ned rig enkel (kleinere) baars wordt gevangen. Dit is zeker niet het geval! In de periode dat wij hiermee vissen zijn er al verschillende +45cm baarzen met gevangen. Naast de baarzen zijn er ook al mooie snoekbaarzen en snoeken met gevangen. Vis je de Ned rig op een plek waar er ook veel snoek aanwezig is, dan is het aangeraden om gebruik te maken van een dun staaldraadje i.p.v. fluorocarbon als leader.

Wil je meer weten over de techniek? Kom langs in de winkel of neem contact met ons op.

Alvast veel succes met het uitproberen van de Ned rig! 

Tight lines, 
De Goeie Vangst

 

Stuur ons een bericht