visMolens en reels

Een vismolen kopen is vaak een moeilijke opdracht, je hebt ze in verschillende soorten, maten en prijsklassen. Bij De Goeie Vangst hebben we vismolens voor het vissen op karper, roofvis, witvis, forel en op zee. Daarnaast kan je bij ons steeds rekenen op deskundig advies bij het kiezen van een molen. Of je nu op zoek bent naar een molen voor het vissen op een zee, een meer of een rivier; het grootste aanbod vindt je hier! 

Blader door onze categorieën

 

Een greep uit onze merken

De beste molen voor jou

Alvorens je een geschikte vismolen kunt kiezen, moet je eerst weten op welke manier je wenst te vissen en welke vissen je wilt vangen. Wij helpen je graag op weg bij de keuze van de geschikte molen. Zodra je een molen hebt gekozen wil je deze natuurlijk ook beschermen en goed onderhouden, daarom hebben we bij De Goeie Vangst een ruime keuze aan allerlei molen accessoires om jouw vismolen te onderhouden en beschermen. 

Soorten vismolens

Of je nu net begint met de hengelsport of al een tijdje trouw bent aan één type vismolen, het blijft moeilijk om te bepalen welke molen je nu moet kopen. Er zijn zoveel verschillende type vismolens, waardoor het belangrijk is voor vissers om te begrijpen welke vismolen het beste bij hun visstijl past. Hieronder heb je een overzicht van alle verschillende soorten vismolens en voor welke toepassing ze het meest geschikt zijn.

  • Karpermolens - Big Pit

Een big pit molen is eigenlijk niets meer dan een grote molen met een grote, ruime spoel. Het spreekt voor zich dat je er veel lijn op kwijt kunt. De big pit molen is dan ook bedoeld voor het vissen op karper, meestal op grote afstanden.

  • Karpermolens - Baitrunners

Baitrunner of vrijloopmolen was een doorbraak voor het vissen op grote vis, een functie die zo nuttig is gebleken dat hij een standaard is geworden op vele karpermolens. Baitrunner is een hendel aan de achterkant van de molen waarmee de molen zo kan worden ingesteld dat de lijn gecontroleerd wordt vrijgelaten.

  • Karpermolens - Slip Voorop

Deze molens hebben de slip knop bovenaan de spoel zitten, sommige modellen hebben quick-drag functie (QD). Karpermolens met de slip voorop vallen zonder twijfel onder de meest verkochte modellen. Met de draaiknop aan de voorkant van de spoel kun je de slip eenvoudig en nauwkeurig afstellen. Deze serie karpermolens is erg breed waardoor er voor vrijwel elke karpervisserij wel een geschikt model op de markt is.

  • Spinmolens

Spinmolens zijn ontworpen voor het spinvissen op bijvoorbeeld roofvis of forel. Deze type molens zijn de meest gebruikte modellen. Het zijn lichte, accurate molens waarmee je goed gericht kunt werpen. Doordat je bij het roofvissen lange tijd aan het werpen bent is er bij deze molens gelet op het gewicht en worden ze zo licht mogelijk gehouden.

  • Baitcasting reels

Een baitcasting reel zit bovenop de hengel zodat de spoel parallel aan de hengel staat. Reels hebben een as die aan twee kanten vast zit in het reelhuis. Daardoor kun je met een reel veel grotere krachten uitoefenen dan met een vismolen. Met een reel kun je ook preciezer werpen. Met je duim op de reelspoel bepaal je zelf de lijnafgifte tijdens het werpen voor gecontroleerde worpen.

  • Witvis molens

Bij een witvis- of feedermolen is de inhaalsnelheid hoger dan bij een spinmolen. Hierdoor kun je rapper lijn binnen halen wanneer je op grotere afstand vist. Verder lijkt een molen die je voor het feedervissen kunt gebruiken veel op een gewone spinmolen. Je hebt er geen speciale slipsysteem voor nodig zoals bij het karpervissen.

  • Zeevis molens

Een zeevis molen is een grote en robuuste spinmolen die bestendig is tegen zoutwater. Deze molens zijn voorzien van speciale behandelingen en vaak worden er ook andere materialen gebruikt. Hoewel de ze er speciaal voor gemaakt zijn is het aangeraden om na na iedere visbeurt de molens af te spoelen met zoetwater om corrosie te voorkomen.

Maat van de vismolen kiezen

De maat van de molen is erg belangrijk, zodanig een evenwichtige hengelset (hengel + molen) te bekomen. Op een spinhengel wil je geen zware molen die bedoeld is voor het karpervissen. Vismolens worden geschikt in verschillende maten. Meestal lopen deze van 500 tot 12000. Hierin is maat 500 het kleinst en 12000 het grootst. De maten 500, 1000 en 2000 zijn lichte molens die gebruikt worden voor het lichtere werk zoals ultra light vissen of matchvissen. Voor het feedervissen en het vissen met een spinhengel wordt meestal een molen in de maten 2500 tot 5000 gebruikt. Vanaf maat 5000-6000 zijn de molens een stuk groter en bestemd voor het zwaardere werk zoals het karpervissen en zeevissen. Om alles goed in ballans te houden dien je ook rekening te houden met de lengte van je hengel. Een langere, zwaardere hengel vereist een grotere molen.

Stuur ons een bericht